divendres, 18 d’octubre de 2013

miso, un superaliment


La primera vegada que vaig sentir sobre el miso, va ser en un restaurant japonès. N'és un plat molt típic, que consisteix en una sopeta amb un gust saladet, que normalment te la serveixen en un bol petitet i una cullera de ceràmica. És un entrant o un plat d'acompanyament. La següent vegada que en vaig sentir a parlar, fora dels restaurants japonesos, va ser per una amiga que estava seguint una dieta macrobiòtica, la qual em va explicar com s'havia de cuinar i per què era beneficiosa.


Miso soupDesprés he anat descobrint pel meu compte tots els beneficis i perquès de les bondats del miso, i les diferents maneres d'incorporar-lo a la nostra cuina diària d'una manera ben fàcil i aportant-nos un munt de nutrients i beneficis per a l'organisme. Per això avui hi escric i l'incorporo en la sèrie d'entrades dedicades als superaliments

Fa uns dies, quan parlava de "la soja: beneficiosa o perjudicial?", vaig citar el miso, ja que és un condiment fermentat fet de grans de soja, cereals (arròs o ordi), sal i aigua. El sabor, color, textura i aroma del miso varia depenent de l'origen i l'elaboració. També deia que es fa servir per donar sabor a sopes, estofats i salses. Avui vull aprofundir més. Parlaré dels beneficis, de les propietats i de com consumir-lo.

Primer de tot,...

cal recordar la importància dels fermentats, en aquest cas de la soja. El cos assimila amb més dificultats els carbohidrats de la soja que d'altres llegums (Alimentación Sana). No obstant això, el canvi estructural provocat per la fermentació fa possible que el cos aprofiti aquests carbohidrats sense dificultat. També, la majoria dels complexos vitamínics B presents en els llegums es perden en el procés de cocció, però no durant la fermentació. Per això és molt important que, un cop afegit el miso, el plat a preparar no torni a bullir.

Alguns dels beneficis més importants que ens aporta són:
-Crea un bon nivell d'energia i vitalitat.
-Manté una temperatura corporal estable en estacions fredes.
-Regenera i conserva la flora intestinal.
-Conté àcid linoleic i lecitina, que ajuden a dissoldre el colesterol.

Les propietats que té són degudes a l'alt valor nutritiu del seu contingut equilibrat en:
-Carbohidrats naturals (31%).
-Proteïnes (34%) (el doble que la carn o el peix i onze vegades més que la llet).
-Greixos (18%) (àcid linoleic i lecitina).
-Minerals: calci, fósfor, ferro, magnesi...
-Vitamina B12.

I com ens ho mengem? És molt fàcil incorporar-la al dia a dia. És cert que si es vol fer una sopa de miso "de debò" es necessiten alguns ingredients una mica "especials" i de vegades cars, que es troben a les botigues bio. Però bàsicament, la pasta de miso es dissol en una mica d'aigua ben calenta (una culleradeta per persona que mengi d'aquell plat), es remena bé perquè quedi sense grumolls, i aquest líquid o brou s'afegeix al plat que ja tinguem preparat: pot ser una sopa, unes verdures, un estofat de llegums i un llarg etcètera.

La meva recepta particular, és fer una sopa de verdures (amb les verdures que vulgueu, tant de fresques com de les deshidratades per fer brou -juliana-) i, quan ja està feta, hi afegeixo el miso -prèviament dissolt en aigua- i ja està (sense bullir). És una sopa molt senzilla, però estem aportant un munt de nutrients (proteïnes, greixos saludables, carbohidrats, minerals i vitamines) al nostre organisme. Ens hem alimentat de debò. Versions d'aquesta sopa i fàcilissimes de fer poden ser les següents: afegir-hi daus de tofu, algues (que ja venen en alguns grans supermercats), fideus (els d'espelta estan molt bons)...

Si optem per la primera recepta senzilla, la sopa de miso és un entrant. Com deia ben bé al principi de l'entrada, en els restaurants japonesos aquesta se serveix en un bol petit i és això mateix, només un petit entrant o acompanyament. Aquesta té la funció de preparar l'estómac per rebre els aliments que vindran a continucació. Recordeu que una de les propietats més importants dels fermentats es regenerar i conservar la flora intestinal. A més, una sopeta de miso com a entrant funciona bé per a aquelles persones que no tenen gaire gana (perquè les estimulen i les preparen per als altres aliments) i també per a les qui en tenen massa (ja que veure un líquid calent abans d'un àpat tranquil·litza les ganes de menjar).


La segona opció és un plat en si molt complet: amb les algues, el tofu, els fideus, etc. Pot ser vertaderament un plat únic, molt recomanable com a sopar i, més ara, que els vespres refresquen. Us convido que compartiu les vostres experiències amb el miso, més trucs, més maneres de menjar-lo.

Altres entrades sobre superaliments:
--”cúrcuma, un superaliment
--"cúrcuma, un superaliment (2a part)"iso, un superaliment" (aquesta entrada) 

2 comentaris:

  1. Me encanta... y está de muerte... Probaré en poquito la sopa juliana con miso.... Gracias por tus posts!

    ResponElimina
  2. Aiziber, gràcies a tu pel teu comentari! Ja veuràs que incloure el miso en diferents plats quotidians (especialment en sopes i cremes) és ben senzill i, ja ho veus, aportes un munt de nutrients al teu organisme!

    ResponElimina