dilluns, 29 de juliol de 2013

fonts vegetarianes de zinc i iode


El zinc es troba present a cada part del cos i compleix una àmplia varietat de funcions. Ajuda a curar ferides i és de vital importància en diverses reaccions enzimàtiques. És necessari per a un funcionament apropiat de molts sistemes en el cos, especialment per a una pell sana i un sistema immune fort i capaç d'oferir resistència a diverses infeccions. Té un paper d'extrema importància en el creixement i la divisió de cèl·lules que es requereix per sintetitzar proteïna i ADN, activitat d'insulina, metabolisme dels ovaris i testicles, i funció renal (The Vegetarian UK).

CIAT genebankLa biodisponibilitat del zinc és menor en les dietes vegetarianes, ja que el fitat l'inhibeix. No obstant això, Eat Right apunta que no sembla que hi hagi carència d'aquest mineral en els vegetarians occidentals. Potser els mecanismes compensatoris ajuden els vegetarians a adaptar-se a ingestes baixes de zinc, com les tècniques de preparació citades quan parlàvem del ferro (remull i germinació de grans, llegums i llavors).

The Vegetarian UK afegeix que en una dieta vegetariana, per tant, és especialment important consumir gran nombre d'aliments rics en aquest mineral. Bones fonts inclouen llegums, llevat, fruits secs, llavors i cereals integrals, germen de blat, cacau i xocolata negra. Les llavors o pipes de carbassa són una de les fonts de zinc concentrat més aconsellable per a vegetarians.

El iode és essencial per al funcionament correcte de la tiroides. Segons The Vegetarian Society UK, una ingestió baixa de iode pot cauar hipotiroidsme. Els símptomes poden ser...
uns nivells d'energia baixos, la pell seca o groguenca, les extremitats engarrotades, engreixar-se, falta de memòria, canvis de personalitat, depressió, anèmia... També pot contribuir a l'augment dels nivells del colesterol. Una deficiència de iode durant l'embaràs i i la infància primerenca pot resultar en cretinisme (retard mental i deteriorament sever de les facultats motrius). El iode resideix en quantitats importants en aliments marins i d'origen animal, com peixos i mariscs, en la sal iodada i en algunes algues, com la kombu, l'hiziki i la wakame (Botanical Online). Però també en vegetals, hortalisses i fruites. Per exemple, en les maduixes i els fruits vermells, l'all, el meló i en els llegums.

Alguns estudis suggereixen que els vegans que no consumeixen sal iodada poden patir carència de iode. La preocupació ha crescut entre els vegetarians que consumeixen aliments com soja, vegetals crus i patates dolces, ja que aquests aliments interfereixen en l'absorció del iode. No obstant això, aquests aliments no s'han associat a la insuficiència de la tiroides en gent sana que prenia la quantitat de iode adequada. La quantitat recomanada de iode es pot reobar en la meitat d'una culleradeta de sal iodada diària o afegint algues als plats (Eat Right).

Mireu la imatge de nou i penseu si esteu incloent aquests aliments en la vostra dieta, ja que aquests són grans oblidats i, en canvi, són tan versàtils i combinen bé amb tot tipus de plats: calents (estofats, sopes) i freds (amanides, cremes).

[Entrada adaptada de fragments de la meva tesina: Bayarri, E. (2013), “Ser vegetariana amb coneixement; sinònim de salut i felicitat. Embaràs, lactància i nadons.”]

Entrades relacionades per saber les veritats i desemmascarar els falsos mites al voltant de la carència o manca de vitamines, minerals i nutrients en vegetarians o vegans:
--Zinc i iode: "fonts vegetarianes de zinc i iode" (aquesta entrada)
--Omega 3: "greix del bo"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada