dijous, 9 de maig de 2013

falsos mites i pensament crític


Falsos mites sobre el càncer
o desmitificar coses que creiem que hi estan relacionades

Això és el que es pretenia amb l'entrevista de dimarts al programa Divendres. El plantejament em va fer posar en alerta, perquè els mites ho poden ser només per a uns i, intentar desmentir-los o desmitificar-los, pot voler significar voler acabar amb les moltes altres maneres d'entendre la salut fora d'allò comunament establert, és a dir, la medicina convencional. I per a mi, així va ser. Una de les coses que van fer va ser tractar de desvincular la relació entre càncer i estrès. El doctor Biete va dir quelcom així:

<<No hi ha una estreta relació entre càncer i estrès. El càncer és una malaltia molt orgànica de desregulació. L'estrès, sí que és veritat que provoca una baixada en la immunitat que pot afavorir, però no es pot dir que hi hagi relació entre estrès i càncer. La persona ha d'estar predisposada, és a dir, el càncer no el té qui el vol, sinó qui pot (en té les condicions).>>
Out Of BodyDivendres” (TV3), “Falsos mites sobre el càncer”,
amb el doctor Biete


Això és més o menys una transcripció del que va dir el doctor (no exacta). Si s'escolta atentament, s'observaran titubejos a l'hora de dir-ho, les frases no estaven del tot ben connectades (normal en el llenguatge oral, però també senyal, de vegades, de no tenir clar l'argument que s'està expressant -observació que he fet donada la meva debilitat pel llenguatge-). Què significa que el càncer és una malaltia “molt orgànica”? Hi ha malalties que no són orgàniques? Per exemple, considera ell que l'estrès no ho és? I què és psicològic, psíquic, mental? I això que és? Està fora del cos? I, perdoneu-me, però “el càncer no el té qui el vol”... qui el vol?! No em va convèncer res de tot aquell argument.
L'estrès...

<<(del inglés stress, ‘tensión’) es una reacción fisiológica del organismo en el que entran en juego diversos mecanismos de defensa para afrontar una situación que se percibe como amenazante o de demanda incrementada.
Cuando esta respuesta natural se da en exceso se produce una sobrecarga de tensión que repercute en el organismo humano y provoca la aparición de enfermedades y anomalías patológicas que impiden el normal desarrollo y funcionamiento del cuerpo humano.>>
es.wikipedia.org

No és que la wikipedia sigui la panacea, però per trobar una definició ràpida sobre l'estrès, aquí la tenim, i hi podem llegir que és una reacció fisiològica.

Però no feia falta anar a buscar cap definció. Hi ha una cosa més important i que hauria d'estar sempre en el primer lloc de qualsevol cosa i pensament: el cos és una unitat, tot el que ens passa està relacionat entre si. Així doncs, tenir o no tenir càncer, com qualsevol altra dolència, està relacionada amb tot el que ens passa, tot el que pensem, tot el que ens afecta, tot el que ens nodreix (o malnodreix)... El tot: holisme.

<<L'holisme (del grec ὅλος, total) és la concepció filosòfica que contempla un determinat camp d'estudi o reflexió com un tot que supera la suma de les parts. (...)
Aquesta concepció és la que es manifesta en els corrents psicològics i de medicina tradicional que busquen guarir la persona i no actuar tan sols sobre el símptoma d'una part, en el convenciment que la malaltia o l'angoixa sorgeixen com a desequilibri del tot, encara que es manifestin només com un dolor localitzat.>>

Per acabar, unes paraules de Pablo de la Iglesia (el qual alhora les extreia d'altres fonts) i de les quals em va quedar un missatge molt important: les farmacèutiques ens volen fer creure que els remeis simples, naturals i de baix cost no funcionen, per tenir-nos lligats els seus medicaments i al seu control.


La meva conclusió final és que cal que siguem independents i posem en dubte qualsevol cosa que llegim o escoltem. El raonament crític ens durà cap al desenvolupament real, la salut integral i la felicitat genuïna. M'agradaria molt que compartíssiu el que se us hagi suscitat al llarg de la lectura.

Més entrades relacionades amb les reflexions d'avui:
--”falsos mites i pensament crític” (aquesta entrada)


[Bona vinyeta de El Roto 
"Sospecho que me han dado este ordenador para que no mire por la ventana."]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada