diumenge, 21 d’abril de 2013

lasanya crua amb formatge d'anacards

[lasagna (it)]
f Cadascuna de les làmines rectangulars de pasta que, un cop bullides, hom prepara superposant-les i intercalant-hi capes de carn picada o de verdura i cobrint-les amb salsa i formatge ratllat.
+
adj Dit de la vianda que no és cuita.
 
Com aconseguir una deliciosa lasanya crua? (raw food, crudívora) Sense cap ingredient d'origen animal? (vegana, sense llet, sense ous) Respectant els ingredients d'aquest plat, el formatge, el pesto, les capes...? I sense gluten ni farines de cap mena?

És possible i és una festa per als sentits! Som-hi:...

-Les capes: làmines molt fines de carbassó i tomàquet. Poca gent pensa en el carbassó en cru, però té una textura i un sabor boníssims, es pot tallat a làmines fines, o a rodanxes fines, es poden fer carpaccios (amb una vinagreta, o salsa de soja) o es pot ratllar i incorporar en una amanida. Es poden fer tires amb el mateix aparell de pelar pastanagues (les quals després es bullen per uns pocs minuts i ja tens un plat de “pasta” vegana i sense gluten).
-El farcit: que sembli cuinat? Tomàquets secs rehidratats i triturats amb una mica d'oli d'oliva i algunes herbes (com orenga, julivert, alfàbrega...), una mica d'all, fins i tot una mica de pebrot vermell, i s'aconsegueix una salsa de tomàquet.
-Una mica de pesto: podeu veure la recepta ben explicada a “i de postres, moniato amb pesto però us en faig un breu resum: alfàbrega (o altres herbes fresques), oli d'oliva, qualsevol fruit sec (ametlles, nous, els clàssics pinyons...), all opcional, llevat de cervesa (li dóna el toc formatjós).
-El formatge vegà: hi ha moltes maneres de fer un formatge vegà, algunes de més elaborades que requereixen més temps, d'altres més senzilles, però que donen igualment un bon resultat. Les ben fetes necessiten hores, ja que la mescla un cop preparada ha de reposar i ha de fermentar, donant així més textura i sabor de formatge. Però la que explico aquí és la versió ràpida i senzilla. Simplement es posen en remull alguns fruits secs, sovint es fa amb anacards (en anglès ho trobareu com a cashew cheese), se'n treu l'aigua i es barregen, fent servir un processador d'aliments, amb suc de llimona i llevat de cervesa. Molts hi poden all en pols i altres espècies per donar-hi més gust.

I quan es té tot això... a muntar el plat! Unes làmines de carbassó a la base, una capa de formatge vegà, una capa de pesto, una capa de làmines de tomàquet, una capa de la salsa de tomàque i una capa de làmines de carbassó. Queda preciós, amb les capes multicolors, com he dit abans, un plaer per als sentits. Acompanyat, per exemple, de ruca i pastanaga tallada a tires (amb el mateix pelador).

A la fotografia n'heu vist el resultat. Aquesta no l'he he feta jo, és creació del Biocenter, és la lasanya crua de ricota d'anacards, paté de tomàquets secs i salsa d'alfàbrega que vaig menjar ahir per sopar. Les indicacions de més amunt sí que és com jo ho faria (no és pas la recepta d'aquest restaurant). A banda, com sempre us dic, hi ha moltes variacions, ingredients que es poden treure, d'altres que s'hi poden incorporar, diferents proporcions... És qüestió d'anar experimentant i, sobretot, gaudir del procés i dels resultats.

Us interessen les transformacions de plats clàssics cap a versions més saludables, originals i sorprenents? Compartiu les vostres experiències, idees, suggeriments aquí sota!

3 comentaris:

  1. Hola Estela:

    Ahir mateix vaig menjar aquest plat al Biocenter i em va semblar sensacional, tant que he començat a buscar la recepta i he donat amb la teva. Moltes gràcies per les indicacions; crec que s'aproxima molt i segur que les textures queden bé amb la thermomix. L'única cosa que m'intriga és el gust fumat de la salsa de tomàquet.

    Quan ho tingui fet penjaré les fotos al meu facebook (de moment no tinc cap blog) i et tornaré a donar les gràcies. Ja t'avisaré.

    Una abraçada,
    Toni

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Toni!
      És un plaer que hagis arribat fins aquí buscant la recepta de la lasanya crua! Moltes gràcies per deixar el teu comentari. El gust fumat... podria ser que hi afegissin unes sals que són fumades, per exemple. En venen en algunes botigues especialitzades o de delicatessen.
      Espero les teves fotos, i tant que sí!
      I també volia dir-te que aquest blog, en realitat, està desactualitzat ja que des de desembre de 2013 em vaig traslladar a la meva nova web de vida de sabor autèntic: http://vidadesaborautentic.com/ Aquí hi trobaràs moltes novetats! Espero veure-t'hi :)
      Copiaré el teu comentari allà.
      Moltes gràcies!

      Elimina