dijous, 14 de març de 2013

mordaces raons veganes

Per què no menges carn? Què menges?
Però estàs sana, se't veu bé... com és? (cara d'estupefacció)
D'on et ve això? No tens moltes mancances nutricionals?


Etcètera, etcètera. Podria seguir fins a l'infinit.

Repostes, es necessiten respostes raonades, fonamentandes, convincents. I n'hi ha, un munt! Estudis, casos, exemples, milers d'escrits... I s'han de conèixer. Un resum molt i molt breu del perquè d'escollir el veganisme com a estil de vida podria ser el següent:
  1. Pels drets dels animals.
  2. Per motius de salut.
  3. Per raons mediambientals.

Però a poc a poc, et vas cansant de tantes justificacions. A alguns, els ho respondràs amb molt de gust. Amb d'altres, només voldràs sortir del pas i els contestaràs molt breument. Pots optar també pel silenci, en algunes ocasions. Però hi ha vegades que necessites quelcom una mica més efectiu, un toc d'efecte, una carta sota la màniga! I això és el que vaig trobar a la web “Love Vegande Laura Hughes. Diu que algunes persones de debò s'ofenen quan saben que ets vegana i comencen a fer-te preguntes. Ella ha respost a dotze preguntes típiques amb què una persona vegetariana o vegana se sol trobar amb arguments ben divertits i xocants. N'he traduït alguns, altres els he modificat una mica perquè fossin més reals per al nostre tarannà (ella és americana) i d'altres no els he escrit aquí (realments sarcàstics, fins i tot càustics). Però... per què no? Al costat de les respostes, m'he pres la llicència de recomanar-vos la cara que heu de posar per transmetre veracitat i versemblança, fins i tot quin to de veu, com si d'un text teatral es tractés. Fins i tot m'he inventat uns personatges, en Pesadet (qui fa les preguntes) i en Rabiüdot (que està un pèl cansadot de respondre-les). Els parèntesis, els noms dels personates i el caire d'obra de teatre són de collita pròpia. Comencem doncs amb les mordaces raons veganes, s'obre el teló!

Menjador d'un pis. Se celebra un sopar, pica-pica. Hi ha molta gent diversa xerrant de manera distesa. Ofereixen pernil ibèric a en Rabiüdot, que declina. Li ofereixen uns trossets d'Emmental, que refusa. Agafa una broqueta de cirerol i cogombre. En Pesadet no s'ha perdut cap d'aquests moviments.

PESADET: D'on obtens les proteïnes o el calci?
RABIÜDOT: Tal com ho fan les vaques, els micos i els elefants. De les plantes! (cara de peace-and-love o pau-i-amor, que és el mateix)

PESADET: D'on obtens les proteïnes?
RABIÜDOT: De cap manera, he hagut d'anar a veure un amic a l'hospital amb una deficiència de proteïna! (cara seriosa de preocupació, veu una mica greu)

Pink Poo from Dr Slump, per Stefan
PESADET: No creus que les plantes senten dolor?
RABIÜDOT: Que curiós, no era conscient que les plantes tenien sistema nerviós central i cognició! (cara de sorpresa d'acabar-te-d'adonar-d'això)

PESADET: Aleshores què menges?
RABIÜDOT: És molt senzill! Res que faci caca! (cara de fàstic, us podeu tapar el nas amb els dits índex i polze)

PESADET: Per què no beus llet, no és bona per a tu?
RABIÜDOT: No, no ho és! Està plena d'hormones, greix, és antinatural i indigesta! I fa que les cèl·lules cancerígenes creixin! (cara de molt-més-fàstic-que-abans)

PESADET: Mai podria deixar la carn, el peix, els ous o els làctics!
RABIÜDOT: Doncs sembla que ho hauries de fer! BOOOM! (cara de compte-que-estàs-a-punt-d'explotar)

PESADET: Els animals mengen altres animals, aleshores per què no hauríem de menjar-nos-els nosaltres?
RABIÜDOT: Alguns animals es mengen els seus petits també. Què menjaràs per sopar? (cara sorneguera)

PESADET: Ets vegà perquè estimes els animals, oi?
RABIÜDOT: No, sóc vegà perquè odio les plantes, matem-les TOTES! HAHAHA! (riure macabre i malèfic i cara de sàdic)

PESADET: MAI podria ser vegà!
RABIÜDOT: Oh, és graciós perquè jo MAI podria menjar-me una cama d'un animal. Estàs menjant pernil? (cara de què-hi-tens-en-aquest-entrepà-que-estàs-menjant?)

12 Vegan Comebacks You Shouldn’t Leave Home Without!”, per Laura Hughes, 04.12.2012, d'aquí m'he inspirat per a les mordaces raons veganes.


Us convido que em digueu si us heu trobat en alguna d'aquestes situacions i com us n'heu sortit. M'agradaria que engrossíssim entre tots aquesta llista de preguntes i respostes. Per començar jo, us torno a escriue algunes de les preguntes amb què començava l'entrada d'avui i podeu respondre-les en els comentaris aquí sota. Som-hi!

Per què no menges carn? Què menges?
Però estàs sana, se't veu bé... com és? (cara d'estupefacció)
D'on et ve això? No tens moltes mancances nutricionals?


Més entrades relacionades amb les reflexions d'avui:
--“mordaces raons veganes” (aquesta entrada)

No us ho perdeu: Dr. Slump, “La caca saltarina
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada